12 tipů, jak se v zimě projíst ke zdraví
Čekáte další várku rad, jak se v zimě takticky ládovat čerstvou zeleninou, jogurty a celozrnným pečivem? V tom případě váš naše doporučení nejspíš dost překvapí – vycházejí totiž z čínské medicíny.
Cítíte se koncem zimy jako pořádně vyždímaný citron? Odborník na čínskou medicínu by vám řekl, že máte nejspíš oslabené ledviny. Zima je totiž podle tohoto starobylého systému období elementu vody, k němuž patří orgány ledviny, močový měchýř a také pohlavní orgány.
„Stav ledvin souvisí se stavem energie v těle. Všechny únavy, chronické únavové syndromy, workoholismus a deprese v důsledku přepracovávání jsou důsledkem dlouhodobě přetěžovaných a vyčerpávaných ledvin,“ vysvětluje Monika Nyklíčková, která se čínskou medicínou zabývá už řadu let a poskytuje tradiční masáže shiatsu. „Abyste se cítila líp, je třeba dostatečně relaxovat, chodit dřív spát, v ideálním případě cvičit energetická cvičení, jako je třeba tai-či nebo čchi-kung. Hodně vám pomůže také vhodná strava.“
Jak na to? Asi vás nepřekvapí, že v zimě je záhodno se prohřívat i zahřívat. To se týká i úpravy jídla: dávejte přednost vařeným a dušeným pokrmům a vše ohřívejte aspoň na teplotu těla. Když můžete, vyhněte se všemu studenému; místo abyste jablka uložila do ledničky, nechte je v košíčku na stole.
„Snažte se obejít bez mražených potravin,“ dodává Monika. „I když mraženou rybu upečete v troubě, z energetického hlediska tělo ochladí, a to rozhodně nepotřebujete.“
Zajímá vás, jak to všechno převést do praxe? Sestavili jsme pro vás praktický přehled jídel, která vám v zimě vysloveně prospějí – a dokonce vás pomohou ochránit před nachlazením (máme na mysli celý arzenál, rýmou počínaje a chřipkou či angínou konče), chronickou únavou i depresemi. Tak dobrou chuť!
- Polévky – zahřejí, zasytí, a navíc po nich neztloustnete. Organismus vám poděkuje hlavně za husté polévky, které se dlouho vaří, jako je boršč, zelňačka a obecně zahuštěné polévky.
- Ryby – pokud si svůj jídelníček nedovedete představit bez masa, dejte přednost rybě nebo kvalitnímu masovému vývaru. „Vhodnější jsou ryby s bílým masem, třeba pstruh, kapr nebo halibut,“ doplňuje Monika. „Připravte si je nejlépe na páře a jako přílohu si naložte třikrát více zeleniny, než je ryby.“ Smažení pokud možno omezte.
- Rýže, pohanka & jáhly – tyhle obiloviny vám spolehlivě posílí imunitu. V prodejnách zdravé výživy nebo v bioobchodech seženete také sladkou rýži, která má stejný blahodárný účinek.
- Luštěniny – přidávejte je do hustých polévek, které se dlouho vaří, a dopřávejte si je i jako přílohu. Nemusíte se přitom omezovat na obligátní čočku (už jste zkusila červenou, které stačí krátká doba namáčení)? Dnes už vcelku běžně seženete i další luštěniny, jako je cizrna, hrách a celá řada druhů fazolí: adzuki (energií vás nabijí hlavně adzuki Hokkaidó), červená ledvina, černé oko…
- Zelenina – v zimě hlavně kořenová a kulatá (mrkev, petržel, zelí – červené, bílé, čínské – kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, pórek…). „Nejvíc vám prospěje tepelně upravená,“ upozorňuje Monika. „Vařte ji, pečte nebo si udělejte tempuru – kousky zeleniny nebo hub obalíte v těstíčku a fritujete.“ To vše pravidelně doplňujte blanšírovanou a napařenou zeleninou (květák, brokolice, …) a tzv. pickles – kvašenou zeleninou, která je výborným zdrojem vitaminu C. Kromě klasického kysaného zelí vám v bioobchodech nabídnou i takuan, což je bílá ředkev naložená v rýžových otrubách.
- Zelené natě – řeřicha, naťová cibulka, petržel… Ty všechny si zaslouží, abyste je ve větším než malém množství přidávala do polévek a sypala si jimi přílohy.
- Zázvor – asi jste si už vyzkoušela, jak krásně umí zahřát. Jestli ho máte ráda, přidávejte si trochu zázvorové šťávy do čaje i do polévek, anebo si naordinujte pouze šťávu. Získáte ji, když zázvor nastrouháte a vymačkáte buď v ruce, nebo přes plátýnko. Tělo vám bude vděčné i za zázvorový čaj.
- Horká voda – možná vás to překvapí, ale v zimě je obzvlášť důležité dodržovat pitný režim. Pijte co nejvíc teplých nápojů (tím ovšem nemyslíme tři svařáky v řadě za sebou a na závěr pořádný grog…). „I když se vám to zpočátku může zdát divné, výborné je pít horkou vodu – ano, samotnou,“ říká Monika Nyklíčková. „Čínští doktoři tvrdí, že Evropané jsou tak často nemocní i proto, že málo pijí horkou vodu.“
- Sůl – pokud z principu solíte jen minimálně, v zimě byste měla trochu přidat, neboť sůl zahřívá. Tím vás ale nenabádáme k přesolování! „Nadměrné množství soli stahuje a vy se můžete cítit v napětí, stresu,“ vysvětluje Monika. „Navíc vás to nutí sáhnout po sladkém – bílý cukr naopak uvolňuje – a pak zase po slaném, takže se dostáváte do začarovaného kruhu a zbytečně se vyčerpáváte.“ Solit můžete vynalézavě: kromě běžné soli je vám k dispozici mořská, a v prodejnách zdravé výživy seženete i speciality, jako je gomasio, mořské řasy, sojové omáčky shoyu a tamari.
- Mořské řasy – dodávají vám minerální látky, čímž posilují ledviny – a přesně to v zimě potřebujete. Asi znáte řasy wakame, ale můžete vyzkoušet i kombu (vaří se s luštěninami pro jejich lepší stravitelnost), iziki, arame nebo agar-agar. Všechny tyto speciality, stejně jako ty, které budou následovat, dostanete v dobře zásobených obchodech s biopotravinami. Naše tipy: bioobchod Rozmarýna, www.rozmaryna.cz, Obchod se zdravou výživou v Sázavské, www.sazavska.unas.cz, Bio-zahrada – kavárna a bioobchod, www.bio-zahrada.cz
- Speciality z bioobchodů - především sojová pasta miso. „Je skvělým zdrojem minerálních látek a enzymů, podporuje imunitu a odvádí z těla toxiny včetně těžkých kovů,“ vypočítává Monika její přednosti. „Můžete si z ní uvařit miso polévku, jejímž základem je bílá ředkev, řasa wakame, cibule a miso pasta. Můžete do ní přidat i nudle, houby shiatake a různé druhy zeleniny.“ Ve specializovaných obchodech seženete i další posilovače imunity a zaháněče nastydnutí: mochi placičky ze sladké rýže, Hokkaido-kombu drink, čaj Mu a sušený i čerstvý lotos. „Ten vám pomůže při onemocněních horních i dolních cest dýchacích,“ říká Monika. „Můžete si z něj vařit čaj anebo ho jen přidat do jídla.“
- A čemu se naopak vyhnout? Zmrzlině, mraženým potravinám, velkému množství syrového ovoce (hlavně jižního), zeleniny a bílého cukru (nahradíte ho třeba obilnými slady), všemu smaženému a tučnému, nadměrnému množství kávy a alkoholu, přílišnému solení a vůbec přejídání. Mléčné výrobky si raději nedávejte denně – asi jste už slyšela, že mohou zahleňovat. Pokud se nemůžete zbavit nachlazení a rýmy, zkuste je na nějakou dobu úplně vysadit. Vápník můžete získat i jinak: třeba z listové zeleniny nebo mořských řas.
Kontakt na Moniku Nyklíčkovou najdete na www.monikanyklickova.cz . Kurzy výživy podle zásad čínské medicíny pořádá Vivo Academy, kurzy vaření Zuzana Terešová. U Zuzany ve Studiu v Sázavské 14 můžete také od pondělí do pátku ochutnat obědy uvařené souladu s čínskou medicínou, menu na celý týden najdete na webu.
Simona Martínková Racková a Monika Nyklíčková pro web časopisu Marie Claire, 2/2010